Strona główna Szynka z leśnymi grzybami pod pierzynką

Szynka z leśnymi grzybami pod pierzynką

Beatris - Przepis na: Szynka z leśnymi grzybami pod pierzynką offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1537
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Szynka z leśnymi grzybami pod pierzynką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Wieprzowa szynka nadziana leśnymi grzybami pod chrupiącą pierzynką z chleba tostowego.


trudność: średne
czas:

Szynka z leśnymi grzybami pod pierzynką - SKŁADNIKI:

  • 1/2 cebuli
  • ok. 1/2 kg leśnych grzybów
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ok. 80 dkg wieprzowej szynki
  • 1/2 łyżeczki całej kolendry
  • 6 ziarenek owoców jałowca
  • 1/4 łyżeczki czarnego ziarnistego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 3 łyżki oleju
  • 2 kromki pszennego chleba tostowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 1 garść świeżej rzeżuchy
  • 2 łyżki masła

Szynka z leśnymi grzybami pod pierzynką - PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dowolne leśne grzyby (użyłam mrożonych opieniek po ich wcześniejszym rozmrożeniu) oczyścić i dowolnie pokroić. Grzyby dodać do cebuli. Smażyć, aż cały płyn z grzybów odparuje, doprawić je do smaku solą i pieprzem. Szynkę wieprzową (dobrze, żeby miała warstewkę tłuszczu) umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Za pomocą ostrego noża zrobić w środku mięsa dziurę, przekręcić nóż, żeby ją powiększyć. W powstały otwór nałożyć usmażone, lekko przestudzone grzyby. Do moździerza przełożyć wszystkie ziarniste przyprawy i dokładnie je utrzeć. Utarte przyprawy przełożyć do miseczki, dodać do nich suszone pomidory, przyprawę do mięs i olej, dokładnie wymieszać. Jeżeli na mięsie jest warstewka tłuszczu, to zrobić w nim głębokie nacięcia na krzyż. Nadziane grzybami mięso dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, a następnie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, zrumienić na nim mięso z każdej strony. Następnie szynkę ułożyć w naczyniu do zapiekania warstewką tłuszczu do góry, oprószyć je z każdej strony solą. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Mięso piec ok. 1 godzinę. Kromki chleba tostowego pokroić w bardzo małą kosteczkę. Czosnek obrać, posiekać. Rzeżuchę również posiekać. Do chleba dodać czosnek, rzeżuchę i skórkę startą z pomarańczy (skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Wszystko dokładnie wymieszać. Szynkę, po godzinie pieczenia, odwrócić. Na jej wierzchu rozłożyć przygotowaną mieszankę z chlebem, a na niej wiórki masła. Wszystko lekko docisnąć do mięsa. Mięso piec kolejną godzinę w tej samej temperaturze. Upieczoną szynkę odłożyć na co najmniej kilkanaście minut, żeby mięso wchłonęło wszystkie soki. Szynkę kroić w plastry. Podawać na gorąco lub na zimno do kanapek.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Szynka z leśnymi grzybami pod pierzynką  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szynka
Szynka peklowana z szynkowara Wieprzowina z jesiennymi warzywami w adżice Kotleciki mielone z dynią i czerwoną cebulą
Pieczona szynka Rolada wieprzowa XXL Szynka w miodowej glazurze
Szynka długo marynowana Szynka nadziewana kiełbaską Pulpeciki mięsno- ryżowe
Szynka domowa z czerwoną czubricą Leczo z pulpetami  i suszonymi jabłkami Szynka pieczona w marynacie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane