Strona główna Szynka z leśnymi grzybami pod pierzynką

Szynka z leśnymi grzybami pod pierzynką

Beatris

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1574
zdjęcia: 1 z 5
Szynka z leśnymi grzybami pod pierzynką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Wieprzowa szynka nadziana leśnymi grzybami pod chrupiącą pierzynką z chleba tostowego.


trudność: średne
czas:

Szynka z leśnymi grzybami pod pierzynką - SKŁADNIKI:

  • 1/2 cebuli
  • ok. 1/2 kg leśnych grzybów
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ok. 80 dkg wieprzowej szynki
  • 1/2 łyżeczki całej kolendry
  • 6 ziarenek owoców jałowca
  • 1/4 łyżeczki czarnego ziarnistego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 3 łyżki oleju
  • 2 kromki pszennego chleba tostowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 1 garść świeżej rzeżuchy
  • 2 łyżki masła

Szynka z leśnymi grzybami pod pierzynką - PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dowolne leśne grzyby (użyłam mrożonych opieniek po ich wcześniejszym rozmrożeniu) oczyścić i dowolnie pokroić. Grzyby dodać do cebuli. Smażyć, aż cały płyn z grzybów odparuje, doprawić je do smaku solą i pieprzem. Szynkę wieprzową (dobrze, żeby miała warstewkę tłuszczu) umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Za pomocą ostrego noża zrobić w środku mięsa dziurę, przekręcić nóż, żeby ją powiększyć. W powstały otwór nałożyć usmażone, lekko przestudzone grzyby. Do moździerza przełożyć wszystkie ziarniste przyprawy i dokładnie je utrzeć. Utarte przyprawy przełożyć do miseczki, dodać do nich suszone pomidory, przyprawę do mięs i olej, dokładnie wymieszać. Jeżeli na mięsie jest warstewka tłuszczu, to zrobić w nim głębokie nacięcia na krzyż. Nadziane grzybami mięso dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, a następnie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, zrumienić na nim mięso z każdej strony. Następnie szynkę ułożyć w naczyniu do zapiekania warstewką tłuszczu do góry, oprószyć je z każdej strony solą. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Mięso piec ok. 1 godzinę. Kromki chleba tostowego pokroić w bardzo małą kosteczkę. Czosnek obrać, posiekać. Rzeżuchę również posiekać. Do chleba dodać czosnek, rzeżuchę i skórkę startą z pomarańczy (skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Wszystko dokładnie wymieszać. Szynkę, po godzinie pieczenia, odwrócić. Na jej wierzchu rozłożyć przygotowaną mieszankę z chlebem, a na niej wiórki masła. Wszystko lekko docisnąć do mięsa. Mięso piec kolejną godzinę w tej samej temperaturze. Upieczoną szynkę odłożyć na co najmniej kilkanaście minut, żeby mięso wchłonęło wszystkie soki. Szynkę kroić w plastry. Podawać na gorąco lub na zimno do kanapek.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Szynka z leśnymi grzybami pod pierzynką  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szynka
Podkarpackie hreczanyki- po mojemu Szynka z pieczarkami Domowa szynka z chrzanową skorupką
Pieczeń z żurawiną i serem pleśniowym Szynka duszona z leśnymi grzybami Świąteczna szynka z sosem żurawinowym
Aromatyczna szynka z nutą wędzonki Naleśnikowe paczuszki dyniowe Szaszłyki wieprzowe
Pieczona szynka z rozmarynem Paczuszki z szynką i suszonymi pomidorami Szynka peklowana z szynkowara

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane