Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szynka z marchewką i tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ostatnio odkryłam, że marchew fantastycznie smakuje doprawiona tymiankiem.

Szynka z marchewką i tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka z marchewką i tymiankiem

 

  • 1kg mięsa od szynki ( najlepiej zwarta ,, kulka")
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 5 marchewek
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ( płaskie ) mąki
  • 5 szklanek wywaru warzywnego
  • garść gałązek świeżego tymianku
  • maggi w płynie

 

Sposób przygotowania:

Szynka z marchewką i tymiankiem
Wymieszać przyprawy ( sól, pieprz, paprykę. łyżeczkę maggi) z olejem. Natrzeć przyprawami mięso. Odłożyć na 3 godziny do lodówki. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron w garnku o grubym dnie na reszcie oleju. Na patelni rumienić bez tłuszczu pokrojoną w piórka cebulę . Posypać ją gdy zmięknie cukrem i poczekać aż zrobi się karmel. Zalać pół szklanki wywaru warzywnego i zagotować. Przelać do garnka z mięsem. Dolać resztę wywaru tak by zakrył mięso. Włożyć związane gałązki tymianku. Wlać 1 łyżkę maggi. Dusić 1,5 godzinę przy lekko uchylonej pokrywce. Woda powinna odparować o połowę. Obrać marchewki i pokroić w 2-3 cm kawałki. Po półtorej godziny duszenia mięsa dołożyć marchewki gotować jeszcze 30 minut . Wyjąć mięso i zawinąć w folię aluminiową . Wyłowić tymianek. Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody i wlać do sosu . Doprawić sos do smaku. Mięso pokroić w plastry . Podawać obłożone marchewką i posypane usiekanymi listkami tymianku .
Szynka z marchewką i tymiankiem
Szynkę natrzeć przyprawami i obsmażyć na rumiano
Szynka z marchewką i tymiankiem
W garnku ułożyc szynkę- podsmażoną cebulę- tymianek- zalać wywarem i dusić do miękkości
Szynka z marchewką i tymiankiem
Dożucić do duszącego się miesa marchew- gdy będzie miękka doprawić sos i zagęścić
Szynka z marchewką i tymiankiem
Wyjąć mięso i pokroić na plastry - sos doprawic do smaku- posypać listkami tymianku