dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Szynka z rękawa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szynka pieczona w rękawie jest aromatyczna i soczysta.

Szynka z rękawa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka z rękawa

 

  • 1,5 kg szynki wieprzowej ("kulka")
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • ½ łyżki suszonego cząbru
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szynka z rękawa
Mięso myję, suszę, wyciskam. Czosnek przeciskam przez praskę i mieszam z olejem i wszystkimi przyprawami. Powstałą papkę wsmarowuję dokładnie w mięso. Następnie wkładam szynkę do rękawa do pieczenia, zapinam i wkładam do lodówki na minimum kilka godzin. Od czasu do czasu przekręcam. Gdy nadchodzi odpowiedni moment (tzn. ok. 2 godziny przed obiadem) wkładam mięso do piekarnika na 1,5 godz. / 210 stopni.
Szynka z rękawa
Szynka oblepiona przyprawami nabiera aromatu odpoczywając w lodówce.
Szynka z rękawa
Szynka upieczona w rękawie nie jest sucha.
Szynka z rękawa
Uwielbiam pieczoną szynkę z frytkami i sałatką.

Tagi:

szynka