toffik

toffik

Kucharz
[Przepisów: 14]

Szyszki na dwa sposoby

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspomnienie dzieciństwa:)

Szyszki na dwa sposoby

Składniki:

Szyszki na dwa sposoby

 

  • SPOSÓB PIERWSZY:

 

  • 250g margaryny
  • 400g krówek lub irysów
  • 250-300g ryżu preparowanego-dmuchanego
  • 1 łyżka kakao

 

  • SPOSÓB DRUGI:

 

  • 250g margaryny
  • 400g krówek lub irysów
  • 250-300g ryżu preparowanego (dmuchanego)
  • 2-3 łyżki mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Szyszki na dwa sposoby
OBA SPOSOBY WYKONUJEMY NASTĘPUJĄCO:

Margarynę i krówki rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy kakao (sposób pierwszy) lub mleko w proszku (sposób drugi), mieszamy i zdejmujemy z ognia. Następnie wsypujemy tyle ryżu preparowanego, żeby można było formować szyszki. Ja szyszki robią za pomocą małej łyżeczki do herbaty, dzięki czemu jest ich bardzo dużo. Gotowe szyszki odkładamy na chwilę w chłodne miejsce, żeby stężały.

Sposób drugi jest wskazany dla osób, które mają alergie na kakao.

Ilość ryżu preparowanego zależy od tego, czy krówki są kruche czy ciągnące. Czasem masa pochłonie więcej, a czasem mniej ryżu.

Tagi:

ryż