misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 556]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Szyszki z pszenicy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, szybkie w przygotowaniu szyszki z pszenicy. Idealne na małe co nieco. Znikają jeszcze gorące. Nawet wizja poparzonego języka nie jest w stanie odstraszyć od wyjadania masy z garnka. W końcu język przestanie boleć, a masa znika szybko.

Szyszki z pszenicy Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Szyszki z pszenicy

 

  • 170 g masła lub margaryny
  • 450 g krówek lub irysów
  • 150 g - 200 g pszenicy w miodzie
  • 1 czubata łyżka mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Szyszki z pszenicy
Masło lub margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu. W między czasie z krówek zdejmujemy papierki, a pszenicę przesypujemy do miski.

Gdy masło lub margaryna staną się płynne dodajemy do niego krówki oraz mleko w proszku. Cały czas mieszamy żeby masa się nie przypaliła, a cukierki rozpuściły.

Do jednolitej masy wsypujemy pszenicę - ilość zależy od upodobań i tego czy lubimy bardziej suche czy też takie na których jest więcej masy z krówek.

Całość dokładnie, ale ostrożnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy szyszki lub tak jak ja niewielkie kuleczki.

Masa szybko zastyga więc nim skończymy robić kulka z całej zawartości garnka te pierwsze już można zajadać.
Szyszki z pszenicy
Masło lub margarynę rozpuszczamy a z cukierków zdejmujemy papierki
Szyszki z pszenicy
Do rozpuszczonego masła lub margaryny dodajemy krówki
Szyszki z pszenicy
Do garnka z masłem i krówkami dodajemy mleko w proszku
Szyszki z pszenicy
Całość cały czas mieszamy aż składniki się połączą
Szyszki z pszenicy
Do powstałej masy wsypujemy pszenicę
Szyszki z pszenicy
Całość dokładnie ale ostrożnie mieszamy
Szyszki z pszenicy
Z masy formujemy szyszki lub niewielkie kuleczki
Szyszki z pszenicy
Szybkie w wykonania jeszcze szybciej znikają
Szyszki z pszenicy
Doskonałe na małe co nieco
Szyszki z pszenicy
Uwielbiają je i dorośli i dzieci