mag92

mag92

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Taco de harina z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taco de harina- burrito w pszennej tortilli z pikantnym farszem na bazie czerwonej fasoli, papryki i cebuli z lekko kwaskowym S.O.S.em pomidorowym.

Taco de harina z sosem pomidorowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Taco de harina z sosem pomidorowym

 

 

  • Farsz:
  • Mieszanka Meksykańska HORTEX , 450 g
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 cebula zwyczajna
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej

 

  • Kwaskowy sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula zwyczajna
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Kawałek posiekanego drobno pora
  • Jogurt naturalny 180 ml
  • Posiekana drobno nać pietruszki

 

  • Szczypta pieprzu i soli do smaku

 

Sposób przygotowania:

Taco de harina z sosem pomidorowym
Tortilla: Przesiewam mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dodaję do suchych składników oliwę- mieszam. Następnie wlewam gorącą wodę i mleko , ubijam ciasto do jednolitej , gładkiej konsystencji. Odstawiam na pół godziny, po czym porcjuję ciasto na 6- 8 kawałków, w zależności od preferowanej grubości placka. Rozgrzewam patelnię i na jej SUCHĄ powierzchnię układam rozwałkowane cienkie, okrągłe placki pszenne. Przypiekam z dwóch stron, odkładam na mokrą ściereczką w celu nasączenia tortilli i uzyskania elastycznej postaci. Farsz: Posiekaną cebulę (zwyczajną i czerwoną) podsmażam na maśle, do zeszklenia. Następnie dodaję opłukaną czerwoną fasolę, pokrojoną paprykę i pietruszkę, posiekaną drobno papryczkę chilli (bez pestek). Dodaję Mieszankę Meksykańską HORTEX, po czym zalewam całość wodą. Po ugotowaniu składników dodaję przyprawy podane w przepisie. Mieszam i gotuję do uzyskania gęstej konsystencji. S.O.S pomidorowy;) Pomidory z puszki umieszczam w garnku razem z jedną pokrojoną cebulą, posiekanym czosnkiem i porem. Podgrzewam i dodaję 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, po zagotowaniu mieszam i rozdrabniam składniki blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Zagęszczam sos jogurtem naturalnym, dodaję majeranek, sól i pieprz do smaku. Ponownie mieszam, uzyskując gładki ostro- kwaśny sos pomidorowy. Farsz umieszczam w placku pszennym, polewam sosem. Gotowe;) SMACZNEGO!:)
Taco de harina z sosem pomidorowym
Potrzebne składniki
Taco de harina z sosem pomidorowym
Własnoręcznie przygotowane tortille
Taco de harina z sosem pomidorowym
Przygotowanie nadzienia na bazie mieszanki Hortex - fasoli i innych warzyw