bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Taco muszle

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybki meksykański obiad - nie damy sie nudzie.

Taco muszle

Składniki:

Taco muszle

 

  • 12 szt muszle do taco
  • papryka czerwona
  • 2 szt pomidory
  • kukurydza z puszki
  • ser zółty
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka przyprawa kmin rzymski
  • 1 łyżeczka oregano
  • 4 łyżki passata pomidorowa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • cebula czerwona
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 1/2 łyzeczki przyprawa do kuchni meksykańskiej

Sposób przygotowania:

Taco muszle
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule drobno posiekane, dodajemy czosnek drobno posiekany, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażymy przez minutę. Dodajemy mięso, mieszając smażymy. Dodajemy drobno pokrojone pomidory i passate. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawić solą oraz pieprzem oraz 1/2 łyzeczki przyprawy meksykańskiej. Smażymy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy kukurydzę i chwilę razem smażymy. Mozna uzyc gotowego sosu Taco i dodać do mięsa. Ser zółty scieramy na tarte. Muszle do taco można podgrzać w piekarniku lub mikrofali. Na spód muszelki dajemy mięso, na to kawałek pomidora, kukurydzę i starty ser. Oczywiście do sosu i miesa można dodać więcej składników: fasole czerwoną, avocado, do woli.