monika21stw

monika21stw

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Tadżin z kurczaka ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna marokańska potrawa

Tadżin z kurczaka ze śliwkami

Składniki:

Tadżin z kurczaka ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Tadżin z kurczaka ze śliwkami
Udka myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 20min w bulionie. Wyjmujemy i studzimy. Usuwamy skórę, mięso oddzielamy od kości i kroimy w kawałki. Śliwki moczymy w niewielkiej ilości wody a następnie zagotowujemy. Wyjmujemy, studzimy i kroimy w paski. Wywar gotujemy aż trochę odparuje. Rodzynki sparzamy i osączamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Szklimy na maśle. Wkładamy mięso i chwilę smażymy. Dodajemy śliwki, rodzynki, natkę, imbir, cynamon i pieprz cayenne. Wlewamy bulion i wywar ze śliwek. Dusimy na małym ogniu ok. 40min.