Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Tagiatelle z rakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tagiatelle z szyjkami rakowymi

Tagiatelle z rakami

Składniki:

Tagiatelle z rakami

 

  • 300g mąki
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki oliwy
  • 100ml wody
  • 250g szyjek rakowych
  • ząbek czosnku
  • 150 ml śmietanki
  • 100g sera Grana padano
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Tagiatelle z rakami
Z mąki, żółtek, oliwy, wody i soli zagnieść gładkie ciasto, ciasto cienko rozwałkować, delikatnie zwinąć w rulon i kroić w centymetrowe krążki. Krążki porozwijać na pojedyncze wstążki/ makaron ugotować al dent. Na maśle podsmażyć posiekany czosnek, dodać raki i chwilę podsmażać po czym dodać śmietankę i całość doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. ser zetrzeć i dodać do jeszcze ciepłej śmietanki dzięki czemu ser się roztopi i zagęść sos. Ugotowany makaron dodać do sosu, przed podaniem dosypać serem.

Tagi:

sery ser