Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Tagietelle z cukinii z tuńczykiem...

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekkie danie na upalne dni.

Tagietelle z cukinii z tuńczykiem... Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tagietelle z cukinii z tuńczykiem...

 

  • Na dwie porcie
  • 2 średniej wielkości cukinia
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie masło klarowane)
  • sól pieprz do smaku ( dodałam po szczypcie na porcje )

Sposób przygotowania:

Tagietelle z cukinii z tuńczykiem...
Cukinie płuczemy, osuszamy. Przecinamy wzdłuż na połowę. Skrobaczką do warzyw wycinamy długie paski (jak makaron tagliatelle). Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle, gdy się zeszkli dodajemy do niej cukinię. dusimy 5-6 minut pod przykryciem. W tym czasie przecinamy pomidory na połowę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Puszkę tuńczyka otwieramy odcedzamy płyn. rozdrabniamy widelcem. Cukinie z cebulą przekładamy na talerz, dodajemy pomidora i tuńczyka.Całość przyprawiamy w/g uznania, podajemy.
Tagietelle z cukinii z tuńczykiem...
Tagiatelle z cukinii