paulinaa

paulinaa

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Tagliatelle z indykiem szpinakowo-śmietanowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniałe, proste a zarazem efektowne danie, które miło zaskakuje gości swoim smakiem i wyglądem.

Tagliatelle z indykiem szpinakowo-śmietanowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tagliatelle z indykiem szpinakowo-śmietanowe

 

  • 500g piersi z indyka
  • 450g ( jedno opak.)szpinaku Mrożonego Liście firmy HORTEX
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g masła 82%
  • sól
  • pieprz do smaku
  • zioła do drobiu
  • przyprawa do indyka
  • bloczek serka topionego śmietankowego 100g
  • 300g makaronu Tagliatelle
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 300-400ml śmietanki 18% do sosów

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z indykiem szpinakowo-śmietanowe
Makaron ugotować wg. Instrukcji na opakowaniu. Indyka pokroić w paski ok 2cm grubości, ugotować w wodzie dodając przyprawę do indyka i zioła do drobiu. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle z odrobiną soli. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebuli wrzucić mrożone liście szpinaku, dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać ser topiony oraz śmietanę. Całość energicznie wymieszać i gotować jeszcze przez 3 min do połączenia się składników. Po tym czasie dodać ugotowanego indyka i dokładnie wymieszać. Trzymać na ogniu ok 4 minut następnie wyłączyć. Na przygotowany wcześniej makaron nałożyć nasz powstały sos szpinakowo - śmietanowy z indykiem. Podawać z lampką ulubionego wina. Włala!
Tagliatelle z indykiem szpinakowo-śmietanowe