MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Tagliatelle z kremowo-bazyliowym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaron tagliatelle z aromatycznym kremowym pesto domowej roboty.

Tagliatelle z kremowo-bazyliowym pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tagliatelle z kremowo-bazyliowym pesto

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z kremowo-bazyliowym pesto
Makaron tagliatelle gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzamy i odstawiamy. Listki bazylii płuczemy i osuszamy. Pestki dyni prażymy na gorącej patelni, aż zaczną wydzielać przyjemny orzechowy zapach. Czosnek obieramy i jedną połówkę kroimy na małe kawałki. Do blendera wrzucamy bazylię, pestki dyni, czosnek, oliwę, sól i pieprz. Miksujemy na gładko. Na koniec dodajemy pokruszony biały ser i jeszcze raz lekko blend ujemy. Makaron wykładamy na talerze dodajemy kremowe pesto i ozdabiamy kilkoma oliwkami, które przełamią lekko jednostajną i bladą barwę makaronu. Podajemy od razu po przyrządzeniu.
Tagliatelle z kremowo-bazyliowym pesto
Filiżankę listków bazylii płuczemy i osączamy
Tagliatelle z kremowo-bazyliowym pesto
Pestki dyni prażymy kilka minut na gorącej patelni
Tagliatelle z kremowo-bazyliowym pesto
Do zmiksowanej bazyli, czosnku, dyni i oliwy dodajemy ser
Tagliatelle z kremowo-bazyliowym pesto
Makaron wykładamy na talerze i posypujemy kremowym pesto