2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Tagliatelle z kurczakiem i kaparami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dla złagodzenia smaku tej potrawy niezbędna jest lampka białego wytrawnego wina...

Tagliatelle z kurczakiem i kaparami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tagliatelle z kurczakiem i kaparami

 

  • 40 dag makaronu tagliatelle
  • 70 dag fileta z kurczaka
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa lub steków
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki kaparów z zalewy
  • 15 dag ulubionego sera żółtego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól himalajska do smaku

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z kurczakiem i kaparami
Mięso umyć pokroić w kostkę wrzucić do garnka wsypać przyprawę gyros lub do steków,wlać olej ryżowy,zamieszać i odstawić na pół godziny. Po czym dusić pod przykryciem. Paprykę wydrążyć z nasion,cebulę obrać i pokroić wszystko w kostkę dodać do duszącego się mięsa i dusić wszystko razem do miękkości,doprawiając papryką słodką i solą do smaku-z solą uważać bo kapary są same w sobie bardzo słone.Następnie wrzucić pomidory i dusić około 8-10 minut cały czas mieszając,wrzucić pod koniec łyżkę kaparów zamieszać odstawić z ognia.Gdyby okazało się że sos jest za rzadki możemy go zagęścić łyżeczką mąki rozpuszczonej w minimalnej ilości zimnej wody. Makaron ugotować all dente tak jak w przepisie na opakowaniu.Ser zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Makaron wyłożyć na talerze polać sosem udekorować pozostałymi kaparami i posypać serem do smaku.Podawać od razu gorącą potrawę.
Tagliatelle z kurczakiem i kaparami
mięso kroimy mieszamy z przyprawą i olejem ryżowym
Tagliatelle z kurczakiem i kaparami
dusimy z cebulą papryką i pomidorami do miękkości doprawiamy do smaku
Tagliatelle z kurczakiem i kaparami
na końcu gotujemy makaron all dente podajemy z sosem