thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Tagliatelle z pieczarkami i cytryną

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tagiatelle z pieczarkami, cytryną, czosnkiem i pietruszką

Tagliatelle z pieczarkami i cytryną

Składniki:

Tagliatelle z pieczarkami i cytryną

 

  • 300 g makaronu razowego Tagliatelle
  • 350 g małych, ładnych pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej grubo natki pietruszki
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól morska prowansalska z młynka
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • parmezan lub drobno starty żółty ser

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z pieczarkami i cytryną
 

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z łyżką masła. Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażyć przez ok. 10 minut - żeby puściły tylko odrobinę soku. Przełożyć do miski, wymieszać z łyżką oliwy, tymiankiem, czosnkiem, skórką z cytryny i sokiem z połowy cytryny. Doprawić solą morską. Przełożyć makaron na talerze, dodać wymieszane z przyprawami pieczarki, obsypać obficie zmielonym pieprzem, pietruszką i parmezanem.Połączenie pieczarek, czosnku, cytryny i pietruszki daje niesamowicie świeży i orzeźwiający efekt.

Gorąco polecamy!

Tagi:

makaron sery ser