Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Tagliatelle z sosem brokułowo-śmietankowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Takie danie jest bardzo szybkie w wykonaniu. Aromatyczny sos brokułowo-śmietanowy podany z makronem. Może być również pomysłem na bezmięsny obiad.

Tagliatelle z sosem brokułowo-śmietankowym

Składniki:

Tagliatelle z sosem brokułowo-śmietankowym

Sos:

Dodatkowo:

  • 20 dag makaronu wstążki
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z sosem brokułowo-śmietankowym
1. Brokuła dzielimy na małe różyczki, myjemy i dokładnie osuszamy.

2. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy różyczki brokuła i jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy gorącą wodę, tak żeby przykryła brokuły i dusimy do miękkości. Nadmiar wody odparowujemy.

4. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną gorącego wywaru, wlewamy do brokułów i gotujemy do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonymi przyprawami.

5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem do miękkości, następnie dokładnie odcedzamy.

6. Na talerze nakładamy porcje makronu i sosu. Podajemy.

Rady: Ja użyłam gotowej mieszanki suszonych ziół i przypraw, ale można użyć dowolnych ulubionych.