Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Tagliatelle z sosem pieczarkowo-chińskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne danie z makaronem tagliatelle, mieszanka smaku sosu pieczarkowego i chińskiego

Tagliatelle z sosem pieczarkowo-chińskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tagliatelle z sosem pieczarkowo-chińskim

 

  • makaron Tagliatelle 200 g
  • pieczarki 6-7 szt
  • mieszanka warzyw chińskich 100g
  • przyprawa do chińszczyzny 1 łyżeczka
  • 150-200 ml wody
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z sosem pieczarkowo-chińskim
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 7-8 minut (ma być al dente), pieczarki obieramy i kroimy w plastry, do woka wrzucamy warzywa, dodajemy pieczarki połowę natki pietruszkii i dusimy następnie zalewamy wodą, dodajemy przyprawę do chińszczyzny, odrobinę sosu sojowego ciemnego i zaprawiamy wszystko mąką (sos ma zgęstnieć), całość doprawiamy pieprzem i posiekaną natką
Tagliatelle z sosem pieczarkowo-chińskim
pieczarki obieramy i kroimy w plastry
Tagliatelle z sosem pieczarkowo-chińskim
do woka wrzucamy mieszankę warzyw oraz pokrojone pieczarki
Tagliatelle z sosem pieczarkowo-chińskim
dodajemy natkę pietruszki przyprawę i sos
Tagliatelle z sosem pieczarkowo-chińskim
całość zaprawiamy mąką tak aby zgęstniało