darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Tagliatelle ze szpinakiem i oscypkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne połączenie szpinaku i oscypka

Tagliatelle ze szpinakiem i oscypkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tagliatelle ze szpinakiem i oscypkiem

 

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 250 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka plasterków oscypka
  • kawałeczek pora (można zastąpić małą cebulką)
  • 3-4 suszone pomidory
  • bazylia suszona
  • sól, papryka ostra, szczypta płatków chilli
  • łyżeczka klarowanego masła

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle ze szpinakiem i oscypkiem
Łyżeczkę masła klarowanego rozpuścić w rondelku i wrzucić szpinak. Dodać pokrojonego w plasterki pora (lub cebulkę), sól i rozmrażać na średnim ogniu pod przykrywką. Mieszać od czasu do czasu, kiedy szpinak się rozmrozi, zdjąć pokrywkę, dodać przeciśnięty prze praskę ząbek czosnku, drobno posiekane suszone pomidory, przyprawy. Mieszać aż odparuje woda. Wstawić makaron w osolonej wodzie (ja użyłam gotowego makaronu, który gotowałam 5 minut, więc surowy lepiej wstawić chwilę wcześniej). Na patelni bez tłuszczu ułożyć plastry oscypka. Makaron odlać, ułożyć na talerzu, dodać szpinak i usmażone plasterki oscypka. Posypać ostrą papryką w proszku.
Tagliatelle ze szpinakiem i oscypkiem
Mrożony szpinak rozmrażamy na łyżeczce masła
Tagliatelle ze szpinakiem i oscypkiem
Do szpinaku dodać pomidory suszone, czosnek i bazylię
Tagliatelle ze szpinakiem i oscypkiem
Plastry oscypka podsmażyć na patelni bez tłuszczu
Tagliatelle ze szpinakiem i oscypkiem
Dobry makaron tagliatelle gotować w osolonej wodzie