cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na szparagi

Tagliatelle ze szpinakiem i szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne połączenie makaronu wstążki ze szparagami i szpinakiem

Tagliatelle ze szpinakiem i szparagami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tagliatelle ze szpinakiem i szparagami

 

  • 2 porcje/

 

  • 200 g makaronu tagliatelle /wstążki/
  • 200 g zielonych szparagów
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 80 g pecorino /koziego sera/
  • 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tagliatelle ze szpinakiem i szparagami
-Szparagi oczyścić, oderwać zdrewniałe części łodyg, umyć. -Wodę zagotować , lekko posolić , dodać kilka kropli soku z cytryny, szczyptę cukru i włożyć szparagi. -Gotować ok.3 minuty. Przelać zimną wodą, odsączyć i przekroić na kilka części. -Umyty szpinak włożyć na kilkanaście sekund do wrzącej , osolonej wody , a następnie przełożyć na sito, przelać zimną wodą, i przełożyć na patelnię. Dodać łyżkę oliwy , ząbek czosnku i podsmażyć ok .2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. -Na drugiej patelni podsmażyć cebulkę , dodać szparagi, podgrzać. -Do gorących szparagów dodać szpinak i przecedzony makaron. Delikatnie wymieszać. -Dodać kilka łyżek wody z gotowanego makaronu i połowę startego sera. -Podgrzewać 2-3 minuty, a następnie przełożyć na talerze.
Tagliatelle ze szpinakiem i szparagami
Szpinak włozyć na chwilę do gorącej osolonej wody.
Tagliatelle ze szpinakiem i szparagami
Podgotowane szparagi przełożyć na patelnię z podsmażoną cebulką.
Tagliatelle ze szpinakiem i szparagami
Warzywa połączyć i dodać ugotowany odcedzony makaron.