Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Tajine Asi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sycące i rozgrzewające danie na zimę. Długo się dusi, ale jak smakuje!!!

Tajine Asi

Składniki:

Tajine Asi

 

  • ok 1 kg wołowiny (choć ja używam również wieprzowiny)
  • 4-5 ziemniaków (zależnie od wielkości)
  • 5 średnich marchwi
  • 3 pietruszki
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • 10 pieczarek (to już mój dodatek)
  • garam masala, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka słodkiej papryki, po łyżeczce nasion kolendry i kardamonu
  • oliwa do podsmażenia (można podczas podsmażania dać posiakaną cebulkę)
  • opcjonalnie puszka czerwonej fasoli
  • 2 puszki pomidorów z puszki (najlepiej w kawałkach)
  • 2 garście suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Tajine Asi
Mięso dobrze natrzeć przyprawami (ja dodaję jeszcze sok z jednej pomarańczy, gdyż lubię jej aromat). Mięso najlepiej jest zamarynować wieczorem poprzedniego dnia, albo przynajmniej 2 h przed duszeniem. Wszystkie warzywa pokroić w plastry, kostkę, lub inne ulubione kawałki. Mięso najpierw delikatnie obsmażyć, następnie dodać wszystkie warzywa i zalać wodą lub bulionem tak, aby płyn nieco przykrywał składniki. Oczywiście nie posiadam w domu oryginalnego garnka do tajine, zatem sprawdza się szeroki, ale nie za wysoki garnek. mięso trzeba dusić od 1 - do 2 h, na najmniejszym ogniu jaki mamy na piecu. W tym tkwi senk. W zależności od rodzaju mięsa. pod koniec, mniej więcej pół godziny orzed końcem, dorzucam fasolę, pomidory z puszki i żurawinę. Jamie Oliver pod koniec dodaje pokrojoną dynię i suszone śliwki. Ale każdy musi chyba wypracować najlepszy dla swojego podniebienia sposób. Efekt wyśmienity, gorąco polecam!