agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekko pikantna i świeża zupa, bogata w smaki i wspaniałe aromaty. Polecam.

Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem

 

  • składniki na 4 porcje:
  • bulion warzywny 800 ml
  • mleczko kokosowe 300 ml
  • makaron ryżowy do dań azjatyckich 1 opakowanie
  • cukinia mała 1 szt
  • marchewka 1 szt
  • por 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryczka chilli 1 mała
  • pierś z kurczaka 1 podwójna
  • curry zielone 1/2 łyżeczki
  • dymka 1 pęczek
  • szalotka 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • imbir świeży 1/2 łyżeczki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • sos rybny 1 łyżka
  • sos sojowy 1 łyżka
  • masło 1 łyżka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem
Pierś z kurczaka opłukać i pokroić w mniejszą kostkę. W rondlu rozpuścić masło i podsmażyć mięso. Następnie dodać bardzo drobno pokrojoną szalotkę, chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir, podsmażać. Po 2 -3 minutach dodać pokrojoną w paski paprykę, cukinię oraz marchewkę. Podsmażać kolejne 2-3 minuty.



Dodać bulion warzywny, mleczko kokosowe, sos rybny i sojowy oraz pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu Rozłożyć na 4 miseczki, zalać gorącą zupą. Z wierzchu posypać posiekaną dymką. Smacznego:)
Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem
warzywa opłukac i pokroić w cienkie słupki
Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem
gotową zupę posypać świeżo posiekaną dymkką