KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Tajskie specjały z krewetek i zieleniny.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tajska mieszanka warzyw i krewetek.

Tajskie specjały z krewetek i zieleniny.

Składniki:

Tajskie specjały z krewetek i zieleniny.

 

  • 5-6 świeżych krewetek ( w ostateczności mrożonych),
  • mała garść makaronu sojowego,
  • cebula dymka ze szczypiorem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm korzenia galangi lub imbiru,
  • sos sojowy,
  • sos ostrygowy,
  • szalotka,
  • szczypiorek,
  • mała ostra papryczka,
  • suszony czosnek,

Sposób przygotowania:

Tajskie specjały z krewetek i zieleniny.
Na rozgrzaną patelnię skropioną oliwa dodajemy posiekany czosnek, imbir, szalotkę i obrane wyczyszczone krewetki, polewamy sosami, smażymy około 6 minut, dodajemy ugotowany makaron i ostrą papryczkę. Gotowe danie wykładamy na talerz posypujemy szczypiorkiem i suszonym, smażonym czosnkiem.... danie gotowe ... SMACZNEGO. Danie przyrządzałem w Tajlandii, wszystkie produkty pochodziły z miejscowego targu na Khao lak, za wszystkie produkty zapłaciłem 30 bat, czyli około 3 złotych, wielka szkoda... że u nas tak drogo ale w naszych warunkach w 15 złotych się zamkniemy. Brakuje tylko wspaniałego klimatu i kultury azjatyckiego gotowania, u nas jest wielki bigos a tam dania z owoców morza i tak ma być :)