msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Talerz letni rozmaitości

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Sałatę i sos podajemy w oddzielnych naczyniach i polewamy porcje bezpośrednio przed spożyciem.

Talerz letni rozmaitości

Składniki:

Talerz letni rozmaitości

 

  • 2 średniej wielkości sałaty zielone lub mix różnych kolorowych sałat
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów z z oliwy z ziołami
  • 2 pomidory duże lub odpowiednio dużo pomidorków koktajlowych
  • pół ogórka zielonego
  • 2 ogórki małosolne
  • 2 udka z kurczaka wędzone
  • 2 garstki słonecznika prażonego,solonego
  • garstka listków bazylii

 

  • na sos
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ostrej musztardy np. rosyjskiej
  • 1 płaska łyżka miodu
  • sok z cytryny do smaku
  • odrobina soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Talerz letni rozmaitości
Na płaski talerz rozkładamy porwane liście sałaty,posypujemy pokrojonymi w paski pomidorami suszonymi i mięsem wędzonym z kurczaka.Na wierzch nakładamy pomidory pokrojone w grubą kostkę lub przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.Ogórek surowy i małosolny kroimy w drobna kosteczkę i równomiernie rozkładamy na talerzu.Posypujemy ziarnami słonecznika i porwanymi listkami bazylii. W oddzielnym naczyniu podajemy sos mieszając wszystkie jego składniki.Nakładamy sałatę warstwowo na talerz i polewamy sosem.Świetna sałata jako samodzielna przystawka ale pyszna także do mięs z grilla.Smacznego.