olivv

olivv

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Tani piernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny pierniczek mało pracy a efekt murowany

Tani piernik

Składniki:

Tani piernik

 

  • 25 dag.cukru
  • 2 jajka
  • 15.dag miodu
  • 50dag.mąki krupczatki
  • 4 dag.masła
  • 2 łyżeczki sody
  • 5 dag.orzechów
  • 1/2 przyprawy do piernika

 

Sposób przygotowania:

Tani piernik
Jajka utrzeć z cukrem i miodem ,dodać przyprawę korzenną . Mąkę przesiać razem z sodą oczyszczoną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać stopione letnie masło. Masę wlać do formy dokładnie wysmarowanej tłuszczem. Przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Piec w temperaturze od 110 do 200 stopni ok. godziny (nie zaglądając do piekarnika). Jest doskonały do spożycia po 3 dniach.