Tanie faworki
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Przepisy na Tłusty Czwartek

iziona offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 717
zdjęcia: 1 z 5
Tanie faworki
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Przepis z książki "Ciasta i ciasteczka"zrobiłam tak na próbę, wyszły smaczne choć troszkę za miękkie jak na faworki.


trudność: łatwe
czas:

Tanie faworki - SKŁADNIKI:

  • 30 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 jajka
  • 8 dag śmietany
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • Dodatkowo:
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Tanie faworki - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać na stolnicę dodać do niej cukier, sól i przemieszać, dołożyć zimne masło oraz jajka ubite ze śmietaną na koniec alkohol, zagnieść szybko ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję jak na makaron mi wyszło troszkę jakby za luźne więc dosypałam troszkę mąki, aby ciasto było twardsze. Zagniecione ciasto dość długo wyrabiać i wybijać wałkiem, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Schłodzone cieniutko rozwałkować w miarę możliwości bez podsypywania mąki, pociąć na paseczki tak około 2.5cm szerokości, a 10 cm długości na środku każdego paseczka naciąć i przez to nacięcie przeciągnąć jeden z końców paseczka, formując w ten sposób faworki. Na patelni z wyższym bokiem rozgrzać smalec i smażyć na nim faworki do momentu uzyskania złotego koloru, gotowe faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu i obficie posypać cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tanie faworki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Faworki
Churros, czyli hiszpański przysmak Smaczne faworki Chruściki z cukrem pudrem
Faworki z krupczatki Faworki (chrust) Pyszne kruche faworki
Faworki z zeszytu mojej mamy Faworkowe szaleństwo Faworki pieczone
Faworki wg przepisu mojej mamy Faworki z cukrem waniliowym Kruchy chruścik uwieńczony chryzantemą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane