iziona

iziona

Złoty Ekspert
[Przepisów: 848]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Tanie faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis z książki "Ciasta i ciasteczka"zrobiłam tak na próbę, wyszły smaczne choć troszkę za miękkie jak na faworki.

Tanie faworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tanie faworki

  • 30 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 jajka
  • 8 dag śmietany
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • Dodatkowo:
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Tanie faworki

Mąkę przesiać na stolnicę dodać do niej cukier, sól i przemieszać, dołożyć zimne masło oraz jajka ubite ze śmietaną na koniec alkohol, zagnieść szybko ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję jak na makaron mi wyszło troszkę jakby za luźne więc dosypałam troszkę mąki, aby ciasto było twardsze. Zagniecione ciasto dość długo wyrabiać i wybijać wałkiem, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Schłodzone cieniutko rozwałkować w miarę możliwości bez podsypywania mąki, pociąć na paseczki tak około 2.5cm szerokości, a 10 cm długości na środku każdego paseczka naciąć i przez to nacięcie przeciągnąć jeden z końców paseczka, formując w ten sposób faworki. Na patelni z wyższym bokiem rozgrzać smalec i smażyć na nim faworki do momentu uzyskania złotego koloru, gotowe faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu i obficie posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca: