mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Taratuszki - rosyjskie racuchy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taratuszki to rodzaj pączków, faworków albo racuszków. Trudno określić, co przypominają bardziej. Są mięciutkie, puchate i szybkie do zrobienia. W karnawale nie mogę sobie ich odmówić.

Taratuszki - rosyjskie racuchy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Taratuszki - rosyjskie racuchy

 

  • 1 szklanka gęstego kefiru lub zsiadłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 szklanki mąki (plus do podsypywania)
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Taratuszki - rosyjskie racuchy
Kefir, jajko, sól, masło i cukier rozmąciłam, wlałam spirytus, wsypałam przesianą mąkę z sodą. Zagniotłam ciasto. Ciasto jest dość luźne, lekko klejące. Przykryłam go bawełnianą ściereczką i odstawiłam na 30 minut.

Stolnicę oprószyłam mąką. Wyłożyłam ciasto, dłońmi rozpłaszczyłam na grubość 1cm. Nożem pokroiłam w paski o szerokości ok 4cm i długości ok 8-10cm. Na środku każdy kawałek przecięłam, wywinęłam ciasto - jak faworki.

W rondlu rozgrzałam olej (olej wlać na wysokość 2-3cm), wkładałam ciasto po kilka sztuk (taratuszki bardzo rosną), smażyłam na rumiano w obu stron (ok minuty z każdej strony).

Po usmażeniu osączyłam na papierowym ręczniku. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!racuchy
Taratuszki - rosyjskie racuchy
Taratuszki - zagniatam ciasto, kroję jak faworki
Taratuszki - rosyjskie racuchy
Taratuszki po usmażeniu posypuję cukrem pudrem
Taratuszki - rosyjskie racuchy
Taratuszki - najlepiej smakują jeszcze ciepłe