dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Tarninówka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nalewka za zimowe dni, rewelacyjnie rozgrzewa.

Tarninówka

Składniki:

Tarninówka

 

  • 1 kg owoców tarniny
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 100 g cukry
  • 2 goździki

Sposób przygotowania:

Tarninówka
Do słoja włożyć owoce tarniny zebrane po pierwszych przymrozkach, umyte i osuszone, wlać pół litra spirytus i wódkę, szczelnie zamknąć i odstawić na cztery miesiące w chłodne, ciemne miejsce, następnie nalewkę zlać, dodać cukru do smaku i goździki, odstawić do rozpuszczenia cukru, przefiltrować np przez gazę (najwygodniej), rozlać do butelek, zakorkować i ponownie odstawić w to samo miejsce na kolejne pół roku. Nalewka idealnie rozgrzewa w zimowe dni.