CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Tarta 'Azjatyckie klimaty"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta z szparagami, w azjatyckimi stylu. W dzisiejszych czasach imbir jako przyprawa znany jest niemal na całym świecie i dodawany do różnego typu potraw. Doskonale komponuje się z czosnkiem i chili.

Tarta 'Azjatyckie klimaty"

Składniki:

Tarta 'Azjatyckie klimaty"

ciasto

nadzienie sos

nadzienie

  • szparagi 7 sztuk
  • 4 pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Tarta 'Azjatyckie klimaty"
Na ciasto mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy pokrojoną margarynę, robimy kruszonkę. Na końcu dodajemy jajko, zagniatamy ciasto, i wstawiamy do lodówki.

Przełamane szparagi krótko gotujemy w osolonej wodzie , potem schładzamy zimną wodą.

Czerwoną cebulę drobno siekamy i zalewamy zimną wodą, potem odcedzamy.

Tortownicę 22 cm smarujemy margaryną, posypujemy zmielonym siemieniem lnianym, wstawiamy do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy spód i boki tortownicy, podpiekamy ok.15 minut w 170-180 C. Lekko schładzamy.

Śmietanę mieszamy z 2 małymi żółtkami, drobno posiekanym czosnkiem i imbirem, doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i gałką. Na koniec dodajemy cebulę.

Śmietanową masę wylewamy na podpieczony spód, potem układamy szparagi i pomidorki.

Całość pieczemy ok. 45-50 minut w 170-180 C.