mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Tarta bananowa z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna tarta bananowa z budyniem.

Tarta bananowa z budyniem

Składniki:

Tarta bananowa z budyniem

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka
  • 5 bananów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 galaretka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Tarta bananowa z budyniem
Z mąki, masła, żółtek oraz cukru zagniatamy ciasto i wykładamy je do natłuszczonej formy do tarty o średnicy 24 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Budyń śmietankowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy tylko mniej mleka. Wykładamy na upieczone ciasto. Banany kroimy w plasterki, układamy na ostudzonym budyniu. Następnie przygotowujemy galaretkę cytrynową również według przepisu na opkowaniu. Ciasto posypujemy rodzynkami i zalewamy tężejącą galaretką.

Tagi:

tarta