Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta bezowa z brzoskwiniami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto, które bardzo szybko znika z talerzyka :) Słodka beza, pyszny krem i brzoskwinie - rozkosz dla podniebienia

Tarta bezowa z brzoskwiniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta bezowa z brzoskwiniami

 

  • BEZA:
  • 3 białka,
  • 150 g cukru,
  • ocet winny 1/2 łyżeczki,
  • mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki,
  • KREM:
  • mascarpone 250g,
  • śmietana kremówka 150g,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • aromat waniliowy kilka kropel,
  • 1/2 puszki brzoskwiń,
  • płatki migdałowe,

Sposób przygotowania:

Tarta bezowa z brzoskwiniami
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy stopniowo ocet, cukier i mąkę cały czas mieszając na najniższych obrotach miksera. Piana powinna być lśniąca, średnio gęsta. Pianę przekładam do szprycy i na papierze do pieczenia rysuje koło. Pomagając sobie łyżką z piany tworze fale. Brzegi dodatkowo wymodelowałam szprycą. Bezę wkładamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy ją półtorej godziny. Jeżeli beza zacznie się za bardzo spiekać to przykrywamy ją folią. Po upieczeniu bezę pozostawiamy na kilka godzin w piekarniku, żeby się wysuszyła. Składniki kremu mieszamy ze sobą za pomocą miksera. Na upieczoną bezę wykładamy krem. Brzoskwinie z puszki kroimy w plasterki i układamy na kremie. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Życzę smacznego :)
Tarta bezowa z brzoskwiniami
Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera.
Tarta bezowa z brzoskwiniami
Pomagając sobie łyżką z piany tworze fale. Brzegi dodatkowo wymodelowałam szprycą.
Tarta bezowa z brzoskwiniami
Składniki kremu mieszamy ze sobą za pomocą miksera.

Tagi:

beza bezy tarta