migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1157]

Tarta budyniowa ze śliwkami i figami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne kruche ciasto z dodatkiem budyniu oraz słodkch śliwek i fig. Bardzo fajne połączenie które zagości u nas jeszcze nie raz.

Tarta budyniowa ze śliwkami i figami

Składniki:

Tarta budyniowa ze śliwkami i figami

kruche ciasto

nadzienie

  • 1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 mleka)
  • 3/4 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • śliwki węgierki ok 12 szt
  • 3 figi

Sposób przygotowania:

Tarta budyniowa ze śliwkami i figami
Z przygotowanych składników zagnieść kruche ciasto. Gdyby ciasto było zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Gotowe ciasto uformować kulę owinąć w folię chłodzić w lodówce 1 godzinkę.

Gdy ciasto się schłodzi wylepić nim formę do tarty. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Przygotować nadzienie.

Śliwki wypestkować i podzielić na połówki, figi pokroić na ćwiartki. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i lekko przestudzić.

Na podpieczony spód wyłożyć ciepły budyń i ładnie wyrównać. Na budyniu ułozyc przygotowane owoce.

Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 30 minut na 180 C.

Tagi:

tarta