Tarta cytrynowa z bezą

Ciasta, Z kremem « poprzedni | następny »
misia14

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 289
zdjęcia: 1 z 5
Tarta cytrynowa z bezą
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Wspaniała tarta cytrynowa z delikatnym kremem cytrynowym i chrupiącą bezą na wierzchu...


trudność: średnie
czas:

Tarta cytrynowa z bezą - SKŁADNIKI:

  • BEZA:
  • 3 białka
  • 180 g cukru

Tarta cytrynowa z bezą - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, pokrojone zimne masło i śmietanę; posiekać nożem. Następne dodać ubite żółtka z cukrem. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto schładzamy przez 1 godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować i przenieść do natłuszczonej formy do tarty, brzeg też wyklejamy ciastem. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Krem: Cytryny myjemy i z dwóch ścieramy skórkę. Wyciskamy sok z cytryn (pestki usuwamy). Do szerokiego rondla wlewamy sok z cytryn i dodajemy połowę cukru. Pozostały cukier mieszamy ze skórką cytrynową i obiema mąkami. Dodajemy jajka i żółtka, mieszamy. Sok z cytryn zagotowujemy i do masy jajecznej dajemy kilka łyżek soku, mieszamy. Następnie masę jajeczną wlewamy do gotującego się pozostałego soku ciągle mieszając (można użyć miksera), gotujemy budyń. Zestawiamy z pieca. Dodajemy pokrojone masło i mieszamy aż do połączenia się składników (roztopienia masła). Pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści a masa będzie lśniąca a białka bardzo sztywne. Na papierze do pieczenia rysujemy koło wielkości tarty (odrysowujemy formę do tarty). Do rękawa cukierniczego dajemy ubite białka z cukrem i wyciskamy rozetki jedna przy drugiej zaczynając od zewnątrz koła (zapełniamy całe koło). Bezę początkowo pieczemy w temperaturze 140 stopni (15 minut) a potem zmniejszamy temperaturę do 80-90 stopni i suszymy ok. 1 godziny. Wyłączamy piec i zostawiamy bezę aż całkowicie ostygnie (drzwiczki lekko uchylamy). Pilnujemy aby beza zanadto nie zbrązowiała, w razie konieczności zmniejszamy temperaturę. Na 3-4 godziny przed podaniem na ciasto wykładamy zimny krem cytrynowy a na wierzch kładziemy bezę, lekko dociskamy. SMACZNEGO!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tarta cytrynowa z bezą (strona 1 z 1)  
mela25

mela25

2012-06-19 08:53
Wygląda pysznie
Skomentuj
Oceń:
0
agnieszkalider

agnieszkalider

2012-06-19 11:32
Rewelacyjnie prezentuje się ta tarta, musi smakować wyjątkowo pysznie, muszę wypróbować przepis. Pychota!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2012-06-19 12:26
Z ochotą bym skosztowała.
Skomentuj
Oceń:
0
Ania Hosz

Ania Hosz

2012-06-19 13:26
Wygląda bardzo apetycznie.
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon

2012-06-19 14:19
Wygląda po królewsku.
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-06-19 20:03
O rety, ale cudo! :)
Skomentuj
Oceń:
0
misiabe

misiabe

2012-06-19 21:08
Wygląda niezwykle smakowicie!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Torcik niebo i ziemia Ciasto lekki puch Sernik bardzo kremowy
Ciasto kakaowe z kremem chałwowym Pyszny sernik z rosą Ciasto kakaowe z kokosem
Sernik z różą i skórką pomarańczową Ciasto jogurtowo-kukurydziane wg Zub3ra Owocowa kanapka
Ciasto bez jajek Makowiec na kruchym cieście  Przekładaniec Agi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane