Tarta cytrynowa z bezą

Ciasta, Z kremem « poprzedni | następny »
misia14 - Przepis na: Tarta cytrynowa z bezą offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 288
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Tarta cytrynowa z bezą
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Wspaniała tarta cytrynowa z delikatnym kremem cytrynowym i chrupiącą bezą na wierzchu...


trudność: średne
czas:

Tarta cytrynowa z bezą - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Szczypta soli
  • BEZA:
  • 3 białka
  • 180 g cukru

Tarta cytrynowa z bezą - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, pokrojone zimne masło i śmietanę; posiekać nożem. Następne dodać ubite żółtka z cukrem. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto schładzamy przez 1 godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować i przenieść do natłuszczonej formy do tarty, brzeg też wyklejamy ciastem. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Krem: Cytryny myjemy i z dwóch ścieramy skórkę. Wyciskamy sok z cytryn (pestki usuwamy). Do szerokiego rondla wlewamy sok z cytryn i dodajemy połowę cukru. Pozostały cukier mieszamy ze skórką cytrynową i obiema mąkami. Dodajemy jajka i żółtka, mieszamy. Sok z cytryn zagotowujemy i do masy jajecznej dajemy kilka łyżek soku, mieszamy. Następnie masę jajeczną wlewamy do gotującego się pozostałego soku ciągle mieszając (można użyć miksera), gotujemy budyń. Zestawiamy z pieca. Dodajemy pokrojone masło i mieszamy aż do połączenia się składników (roztopienia masła). Pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści a masa będzie lśniąca a białka bardzo sztywne. Na papierze do pieczenia rysujemy koło wielkości tarty (odrysowujemy formę do tarty). Do rękawa cukierniczego dajemy ubite białka z cukrem i wyciskamy rozetki jedna przy drugiej zaczynając od zewnątrz koła (zapełniamy całe koło). Bezę początkowo pieczemy w temperaturze 140 stopni (15 minut) a potem zmniejszamy temperaturę do 80-90 stopni i suszymy ok. 1 godziny. Wyłączamy piec i zostawiamy bezę aż całkowicie ostygnie (drzwiczki lekko uchylamy). Pilnujemy aby beza zanadto nie zbrązowiała, w razie konieczności zmniejszamy temperaturę. Na 3-4 godziny przed podaniem na ciasto wykładamy zimny krem cytrynowy a na wierzch kładziemy bezę, lekko dociskamy. SMACZNEGO!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tarta cytrynowa z bezą (strona 1 z 1)  
mela25

mela25
offline

2012-06-19 08:53
Wygląda pysznie
Skomentuj
Oceń:
0
agnieszkalider

agnieszkalider
offline

2012-06-19 11:32
Rewelacyjnie prezentuje się ta tarta, musi smakować wyjątkowo pysznie, muszę wypróbować przepis. Pychota!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2012-06-19 12:26
Z ochotą bym skosztowała.
Skomentuj
Oceń:
0
Ania Hosz

Ania Hosz
offline

2012-06-19 13:26
Wygląda bardzo apetycznie.
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon
offline

2012-06-19 14:19
Wygląda po królewsku.
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-06-19 20:03
O rety, ale cudo! :)
Skomentuj
Oceń:
0
misiabe

misiabe
offline

2012-06-19 21:08
Wygląda niezwykle smakowicie!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Kruche ciasto z orzechową polewą Makowo - śmietankowa rolada Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą
Jabłecznik z serem Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami Piernik z orzechami i rodzynkami
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane