Tarta cytrynowa z bezą

Ciasta, Z kremem « poprzedni | następny »
misia14 - Przepis na: Tarta cytrynowa z bezą offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 288
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Tarta cytrynowa z bezą
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Wspaniała tarta cytrynowa z delikatnym kremem cytrynowym i chrupiącą bezą na wierzchu...


trudność: średne
czas:

Tarta cytrynowa z bezą - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Szczypta soli
  • BEZA:
  • 3 białka
  • 180 g cukru

Tarta cytrynowa z bezą - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, pokrojone zimne masło i śmietanę; posiekać nożem. Następne dodać ubite żółtka z cukrem. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto schładzamy przez 1 godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować i przenieść do natłuszczonej formy do tarty, brzeg też wyklejamy ciastem. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Krem: Cytryny myjemy i z dwóch ścieramy skórkę. Wyciskamy sok z cytryn (pestki usuwamy). Do szerokiego rondla wlewamy sok z cytryn i dodajemy połowę cukru. Pozostały cukier mieszamy ze skórką cytrynową i obiema mąkami. Dodajemy jajka i żółtka, mieszamy. Sok z cytryn zagotowujemy i do masy jajecznej dajemy kilka łyżek soku, mieszamy. Następnie masę jajeczną wlewamy do gotującego się pozostałego soku ciągle mieszając (można użyć miksera), gotujemy budyń. Zestawiamy z pieca. Dodajemy pokrojone masło i mieszamy aż do połączenia się składników (roztopienia masła). Pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści a masa będzie lśniąca a białka bardzo sztywne. Na papierze do pieczenia rysujemy koło wielkości tarty (odrysowujemy formę do tarty). Do rękawa cukierniczego dajemy ubite białka z cukrem i wyciskamy rozetki jedna przy drugiej zaczynając od zewnątrz koła (zapełniamy całe koło). Bezę początkowo pieczemy w temperaturze 140 stopni (15 minut) a potem zmniejszamy temperaturę do 80-90 stopni i suszymy ok. 1 godziny. Wyłączamy piec i zostawiamy bezę aż całkowicie ostygnie (drzwiczki lekko uchylamy). Pilnujemy aby beza zanadto nie zbrązowiała, w razie konieczności zmniejszamy temperaturę. Na 3-4 godziny przed podaniem na ciasto wykładamy zimny krem cytrynowy a na wierzch kładziemy bezę, lekko dociskamy. SMACZNEGO!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tarta cytrynowa z bezą (strona 1 z 1)  
mela25

mela25
offline

2012-06-19 08:53
Wygląda pysznie
Skomentuj
Oceń:
0
agnieszkalider

agnieszkalider
offline

2012-06-19 11:32
Rewelacyjnie prezentuje się ta tarta, musi smakować wyjątkowo pysznie, muszę wypróbować przepis. Pychota!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2012-06-19 12:26
Z ochotą bym skosztowała.
Skomentuj
Oceń:
0
Ania Hosz

Ania Hosz
offline

2012-06-19 13:26
Wygląda bardzo apetycznie.
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon
offline

2012-06-19 14:19
Wygląda po królewsku.
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-06-19 20:03
O rety, ale cudo! :)
Skomentuj
Oceń:
0
misiabe

misiabe
offline

2012-06-19 21:08
Wygląda niezwykle smakowicie!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Zielone ciasto z galaretką Skubaniec z jabłkami
Tort a la sernikowy Sernik z mlekiem i brzoskwiniami Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami
Ciasto z prince polo Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami Sernik Izaura - trzy kolory
Szarlotka ulubiona Chałka z foremki Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane