Tarta cytrynowa z bezą

Ciasta, Z kremem « poprzedni | następny »
misia14

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 289
zdjęcia: 1 z 5
Tarta cytrynowa z bezą
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Wspaniała tarta cytrynowa z delikatnym kremem cytrynowym i chrupiącą bezą na wierzchu...


trudność: średnie
czas:

Tarta cytrynowa z bezą - SKŁADNIKI:

  • BEZA:
  • 3 białka
  • 180 g cukru

Tarta cytrynowa z bezą - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, pokrojone zimne masło i śmietanę; posiekać nożem. Następne dodać ubite żółtka z cukrem. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto schładzamy przez 1 godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować i przenieść do natłuszczonej formy do tarty, brzeg też wyklejamy ciastem. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Krem: Cytryny myjemy i z dwóch ścieramy skórkę. Wyciskamy sok z cytryn (pestki usuwamy). Do szerokiego rondla wlewamy sok z cytryn i dodajemy połowę cukru. Pozostały cukier mieszamy ze skórką cytrynową i obiema mąkami. Dodajemy jajka i żółtka, mieszamy. Sok z cytryn zagotowujemy i do masy jajecznej dajemy kilka łyżek soku, mieszamy. Następnie masę jajeczną wlewamy do gotującego się pozostałego soku ciągle mieszając (można użyć miksera), gotujemy budyń. Zestawiamy z pieca. Dodajemy pokrojone masło i mieszamy aż do połączenia się składników (roztopienia masła). Pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści a masa będzie lśniąca a białka bardzo sztywne. Na papierze do pieczenia rysujemy koło wielkości tarty (odrysowujemy formę do tarty). Do rękawa cukierniczego dajemy ubite białka z cukrem i wyciskamy rozetki jedna przy drugiej zaczynając od zewnątrz koła (zapełniamy całe koło). Bezę początkowo pieczemy w temperaturze 140 stopni (15 minut) a potem zmniejszamy temperaturę do 80-90 stopni i suszymy ok. 1 godziny. Wyłączamy piec i zostawiamy bezę aż całkowicie ostygnie (drzwiczki lekko uchylamy). Pilnujemy aby beza zanadto nie zbrązowiała, w razie konieczności zmniejszamy temperaturę. Na 3-4 godziny przed podaniem na ciasto wykładamy zimny krem cytrynowy a na wierzch kładziemy bezę, lekko dociskamy. SMACZNEGO!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tarta cytrynowa z bezą (strona 1 z 1)  
mela25

mela25

2012-06-19 08:53
Wygląda pysznie
Skomentuj
Oceń:
0
agnieszkalider

agnieszkalider

2012-06-19 11:32
Rewelacyjnie prezentuje się ta tarta, musi smakować wyjątkowo pysznie, muszę wypróbować przepis. Pychota!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2012-06-19 12:26
Z ochotą bym skosztowała.
Skomentuj
Oceń:
0
Ania Hosz

Ania Hosz

2012-06-19 13:26
Wygląda bardzo apetycznie.
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon

2012-06-19 14:19
Wygląda po królewsku.
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-06-19 20:03
O rety, ale cudo! :)
Skomentuj
Oceń:
0
misiabe

misiabe

2012-06-19 21:08
Wygląda niezwykle smakowicie!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Ciasto Kolber - Hummingbird cake Jogurtowe ciasto z agrestem Szarlotka z prażonymi jabłkami
Babka cappuccino z kremem kawowym Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową Szybki torcik czekoladowy z masą kajmakową
Marchewkowe z karmelowym serkiem Szarlotka luksus Sernik z kaszą gryczaną i żurawiną
Przepyszny kawowiec  Pleśniak z powidłami Najlepszy sernik owocowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane