misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Tarta cytrynowa z bezą

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wspaniała tarta cytrynowa z delikatnym kremem cytrynowym i chrupiącą bezą na wierzchu...

Tarta cytrynowa z bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta cytrynowa z bezą

 

 

 

  • BEZA:
  • 3 białka
  • 180 g cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta cytrynowa z bezą
Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, pokrojone zimne masło i śmietanę; posiekać nożem. Następne dodać ubite żółtka z cukrem. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto schładzamy przez 1 godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować i przenieść do natłuszczonej formy do tarty, brzeg też wyklejamy ciastem. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Krem: Cytryny myjemy i z dwóch ścieramy skórkę. Wyciskamy sok z cytryn (pestki usuwamy). Do szerokiego rondla wlewamy sok z cytryn i dodajemy połowę cukru. Pozostały cukier mieszamy ze skórką cytrynową i obiema mąkami. Dodajemy jajka i żółtka, mieszamy. Sok z cytryn zagotowujemy i do masy jajecznej dajemy kilka łyżek soku, mieszamy. Następnie masę jajeczną wlewamy do gotującego się pozostałego soku ciągle mieszając (można użyć miksera), gotujemy budyń. Zestawiamy z pieca. Dodajemy pokrojone masło i mieszamy aż do połączenia się składników (roztopienia masła). Pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści a masa będzie lśniąca a białka bardzo sztywne. Na papierze do pieczenia rysujemy koło wielkości tarty (odrysowujemy formę do tarty). Do rękawa cukierniczego dajemy ubite białka z cukrem i wyciskamy rozetki jedna przy drugiej zaczynając od zewnątrz koła (zapełniamy całe koło). Bezę początkowo pieczemy w temperaturze 140 stopni (15 minut) a potem zmniejszamy temperaturę do 80-90 stopni i suszymy ok. 1 godziny. Wyłączamy piec i zostawiamy bezę aż całkowicie ostygnie (drzwiczki lekko uchylamy). Pilnujemy aby beza zanadto nie zbrązowiała, w razie konieczności zmniejszamy temperaturę. Na 3-4 godziny przed podaniem na ciasto wykładamy zimny krem cytrynowy a na wierzch kładziemy bezę, lekko dociskamy. SMACZNEGO!
Tarta cytrynowa z bezą
zimne masło i śmietanę siekamy z mąką i dodajemy ubite żółtka z cukrem...
Tarta cytrynowa z bezą
schłodzone ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii i przekładamy do formy...
Tarta cytrynowa z bezą
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i wyciskamy koło na papierze...
Tarta cytrynowa z bezą
rozmącone jajka i zółtka wymieszane z cukrem i mąkami oraz skórką z cytryny wlewamy do gotującego się soku cytrynowego...