dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Tarta cytrynowa z borówkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Cienki kruchy spód, lekki i orzeźwiający cytrynowy krem i dużo borówek :) Koniecznie trzeba spróbować :)

Tarta cytrynowa z borówkami

Składniki:

Tarta cytrynowa z borówkami

Spód:

Krem:

  • 200 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka i sok z połowy cytryny

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Tarta cytrynowa z borówkami

Spód:

Wszystkie składniki ciasta kruchego dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą a następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy ok. 20-25 minut w 200 stopniach i studzimy.

Krem:

Śmietankę, serek mascarpone i cukier miksujemy do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Na koniec dodajemy skórkę i sok z połowy cytryny i krótko miksujemy z kremem. Gotowy krem wykładamy na ostudzony kruchy spód. Na kremie rozsypujemy borówki i posypujemy skórką z cytryny. Chłodzimy w lodówce ok godziny. Smacznego :)