SUPERPRZEPIS

Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą

  • 1
  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą Więcej zdjęć (2)

Tarta jest przepyszna i idealnie łączy w sobie słodycz mleka oraz bezy z kwaskowatą nutą cytryny. Całość wprost rozpływa się w ustach!

Składniki:

Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą

U mnie forma serce o wymiarach 23 x 23 cm, spód:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła

Masa:

  • 300 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 100 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytrynowej
  • 2 żółtka

Beza:

  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą

Spód:

Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą
Można użyć dowolnych kruchych ciasteczek.

Ciastka zmiksować z masłem i wklepać w dno formy.

Całość wstawić do lodówki - na około 30 minut.

Masa:

Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą
Miksowana masa powinna zrobić się gęstsza.

Wszystkie składniki na masę miksować do momentu zgęstnienia.
(Potrwa to kilka minut.)

Gotową masę przelać na ciasteczkowy spód.

Beza:

Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą
Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.

Białka ubić na sztywno.

Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a na samym końcu sok z cytryny.

Pianę rozsmarować na masie.

Pieczenie:

Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą
Beza powinna być zarumieniona.

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)

Kroić po ostudzeniu.