SUPERPRZEPIS

Tarta cytrynowa z pianką

  • 4
  • Elficzna
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Tarta cytrynowa z pianką Więcej zdjęć (5)

Pyszna tarta cytrynowa z puszystą pianką

Składniki:

Tarta cytrynowa z pianką

 

  • Ciasto kruche:
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 50g cukru pudru
  • 0,5 szklanki wody

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta cytrynowa z pianką
Z podanych składników ugniatam ręką kulę ciasta. Wkładam do lodówki na ok. godzinę. Następnie rozwałkowuję ciasto i nakładam na okrągłą blaszkę do tart.Dogniatam ręką boki i nadmiar ciasta odcinam nożem. Kładę kawałek papieru do pieczenia i wysypuję fasolę lub groch do obciążenia ciasta. Piekę około 15 minut po czym zdejmuję fasolki i piekę kolejne 20 minut w 180C. Studzę Krem: w garnuszku mieszam sok z cytryn, wodę, cukier i mąkę. Zaczynam gotować ciągle mieszając. Gdy zacznie bulgotać zdejmuję garnuszek z ognia i dodaję masło - mieszam. Dodaję żółtka, mieszam i stawiam z powrotem na ogień. Ponownie podgotowuję aż krem zgęstnieje. Studzę i rozkładam na ciasto. Pianka: 5 białek (najlepiej w temp.pokojowej) ubijam na pianę, powoli i stopniowo dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość wykładam na wierzch tarty i piekę około 20 minut. Smacznego
Tarta cytrynowa z pianką
z podanych składników wyrabiam ciasto i rozkładam na blaszce
Tarta cytrynowa z pianką
gotuję krem cytrynowu i rozkładam na podpieczonej tarcie
Tarta cytrynowa z pianką
mikserem ubijam piankę na sztywno z dodajkiem mączki ziemniaczanej
Tarta cytrynowa z pianką
błyszczącą piankę rozkladam na tarcie i piekę około 20 minut w piekarniku