steterycz

steterycz

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Tarta cytrynowa z porzeczkową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, lekka, cytrynowa tarta z nutą porzeczki. Na pewno zaskoczy niejednego. Idealna do popołudniowej kawy. POLECAM!!!

Tarta cytrynowa z porzeczkową nutą

Składniki:

Tarta cytrynowa z porzeczkową nutą

 

  • Spód:
  • 100 g masła
  • 200 g herbatników
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • Krem cytrynowy;
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl soku z cytryny i skórka z 2 małych cytryn
  • 4 łyżki cukru brązowego i 2 łyżki cukru kryształu
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

 

  • dżem porzeczkowy (ok 3 łyżki)

Sposób przygotowania:

Tarta cytrynowa z porzeczkową nutą
Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy cukier i pokruszone herbatniki. Mieszamy i wykładamy na spód tortownicy, dokładnie dociskamy herbatniki rękoma. Chłodzimy tortownice wraz ze spodem w lodówce około 30 minut. Przygotowujemy krem: Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz skrobię -delikatnie miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę i łączymy z masa z jajek. Na schłodzony spód herbatników wykładamy dżem porzeczkowy i wylewamy masę cytrynowa (będzie płynna). Tarte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 na 45-50 minut. Odstawiamy do wystygnięcia i wstawiamy na całą noc do lodówki. Podajemy schłodzone.