eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta cytrynowa z wiśniami Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna tarta cytrynowa z wiśniami.

Tarta cytrynowa z wiśniami Eli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta cytrynowa z wiśniami Eli

 

  • 25 dkg suchych herbatników
  • 15 dkg margaryny Kasia
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cytryna-sok i starta skórka
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 30 dkg wiśni

Sposób przygotowania:

Tarta cytrynowa z wiśniami Eli
Herbatniki rozdrobnić w malakserze.Margarynę roztopić,wlać do herbatników i dokładnie połączyć.Masę herbatnikową wyłożyć do formy do tarty z ruchomym dnem.Herbatniki mocno docisnąć do dna i boków formy.Forme włożyć do lodówki żeby masa zastygła.Cytrynę wyszorować,sparzyć wrzątkiem,zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.Żółtka wybić do metalowej miski i dodać cukier.Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą i ubijać aż masa zgęstnieje.Do gęstniejącej masy dodać skórkę i sok z cytryny,cały czas ubijając.Uważać żeby żółtka się nie zcięły.Miskę z gęstą masą zdjąć z garnka i dalej ubijać aż masa ostygnie.Wiśnie umyć i odsączyć na sicie.Żelatynę rozpuścić w 80 ml wrzącej wody i ostudzić.Śmietanę ubijać z cukrem pudrem i wlewać małym strumieniem żelatynę.Ubitą śmietanę wymieszać ostrożnie z masą jajeczną i wylać na przygotowany spód do tarty.Na wierzchu ułożyć wiśnie i włożyć tartę do lodówki żeby zastygła.Smacznego!
Tarta cytrynowa z wiśniami Eli
Etap 1