Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta czekoladowa z chili

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Na deser polecamy dzisiaj tartę czekoladową z odrobiną chili - wyborny smak i niebanalny wygląd!

Tarta czekoladowa z chili

Składniki:

Tarta czekoladowa z chili

 

  • Ciasto:
  • 300 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 50 ml wody
  • 0,5 kg mąki

 

  • Nadzienie:
  • 300 g najlepszej gorzkiej czekolady
  • 2 jaja
  • 150 ml śmietany
  • odrobinę chili

 

  • Dekoracja:
  • wiórki czekoladowe zrobione za pomocą skrobaczki lub starte na tarce

Sposób przygotowania:

Tarta czekoladowa z chili
Powiem tak, co do czekolady użyjcie jak najlepszej, bo od tego będzie zależała jakość tarty, chili dodajcie tylko trochę, żeby rozgrzewała.



1. Na ciasto ucieram masło z cukrem w mikserze, aż uzyskuję konsystencję białą i gładką. Później dodaję po kolei żółtka z odrobiną wody, a na koniec mąkę, aż będzie ładnie odchodzić od ścianek. Ciasto chowam do lodówki na około godzinę.2. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wałkuję i wykładam na formę posmarowaną masłem. Lekko nakłuwam i piekę od 10 do 20 minut, po czym studzę.3. Czekoladę rozpuszczam w misce w kąpieli wodnej. W drugiej misce ubijam jajka i dodaję powoli podgrzaną śmietanę z mlekiem z dodatkiem chili. Całość mieszam z rozpuszczoną czekoladą i wylewam na ciasto.4. I od tej pory wkładam ciasto do piekarnika i co najważniejsze wyłączam piec, ale zegar ustawiam na 45 minut. Ciasto studzimy i wkładamy do lodówki, żeby związało. Na koniec posypujemy wiórkami i cukrem pudrem.