SUPERPRZEPIS

Tarta czekoladowa z malinami

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Tarta czekoladowa z malinami Więcej zdjęć (3)

Mocno czekoladowa tarta z malinami, które dzięki temu, że są lekko kwaskowate idealnie pasują do słodkiego kremu.

Tartę przygotowałam na spodzie z herbatników, więc nie trzeba wkładać jej do piekarnika :)

Składniki:

Tarta czekoladowa z malinami

SPÓD:

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g masła

KREM:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ok 300 g świeżych malin

Sposób przygotowania:

Tarta czekoladowa z malinami

ETAP 1:

Tarta czekoladowa z malinami
Masło rozpuścić i jeszcze ciepłe wlać do rozkruszonych herbatników.

Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu lub rozkruszyć za pomocą wałka. Połączyć z kakao i rozpuszczonym masłem.

Wymieszać wszystko dokładnie.

ETAP 2:

Tarta czekoladowa z malinami
Wylepić dno tarty dociskając dokładnie mokre okruchy herbatników.

Mieszankę wyłożyć na dno tarty (Ø 25 cm) wyrównać dociskając do dna. Można również wylepić boki i wstawić do lodówki.

Jeżeli tarta nie ma odpinanego dna, można wyłożyć ją folią spożywczą. Będzie łatwiej wyjąć ją z formy.

ETAP 3:

Tarta czekoladowa z malinami
Rozpuszczoną czekoladę odstawić do przestudzenia.

Czekoladę połamać na kostki i umieścić w misce. 1 szklankę śmietanki podgrzać, aż będzie bardzo gorąca i zalać czekoladę.

Delikatnie mieszając rozpuścić ją uzyskując jednolitą masę. Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić nad małym płomieniem.

Połączyć z czekoladą i odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość.

ETAP 4:

Tarta czekoladowa z malinami
Ubitą kremówkę połączyć z czekoladą.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić, wlewając cienkim strumykiem mleko skondensowane. Wmieszać w przestudzoną masę czekoladową i gotową wylać na dno tarty.

Odstawić do lodówki, aby wszystko stężało. Na zastygniętym kremie ułożyć świeże maliny i udekorować listkami mięty. Smacznego :)


Tagi:

owoce ciasto