magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta (Francja)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kuchnia francuska

Tarta (Francja)

Składniki:

Tarta (Francja)

 

Sposób przygotowania:

Tarta (Francja)
Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z masłem jak na kruszonkę. Dodaj 2 łyżki lodowatej wody, zagnieć ciasto i uformuj kulę. Owiń kulę folią i wstaw na godzinę do lodówki. Pory pokrój w talarki. Boczek pokrój w paski lub kostkę, przełóż na patelnię i wytop. Wlej do rondla tłuszcz wytopiony z boczku lub oliwę, wrzuć pory, dodaj odrobinę wody, posól, przykryj i duś na średnim ogniu 12-15 minut, aż się zeszklą. Po 8-10 minutach odkryj garnek, niech nadmiar wody odparuje. Zdejmij pory z ognia, dodaj usmażony boczek lub przyprawę do zup, wymieszaj, przypraw. Odstaw do ostygnięcia. Przygotuj polewę. Śmietanę wlej do miski, wbij jajka, dodaj sól, szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej i ubij na jednolitą masę. Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z polewą. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę.Wyłóż na ciasto uduszone pory i pokryj polewą. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika (200°C). Po 20 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 170°C i dopiekaj jeszcze ok. 25 minut. Jeśli wierzch placka zrumieni się za wcześnie, przykryj formę folią aluminiową lub pergaminem. Tartę podawaj na ciepło.