Jazzowe Smaki

Jazzowe Smaki

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Tarta gruszkowa na czekoladowej kaszy mannie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta z gruszkami na czekoladowej kaszy mannie to świetny sposób na ekspresowy deser lub zakąskę dla gości. Idealny smak jesiennych, słodkich gruszek w połączeniu z kruchym ciastem i kremowym kremem..Cudowny

Tarta gruszkowa na czekoladowej kaszy mannie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta gruszkowa na czekoladowej kaszy mannie

 

  • 4 twarde gruszki
  • 1 opakowanie ciasta kruchego
  • 750 ml mleka
  • 3/4 szklanka kaszy manny
  • 3 łyżki syropu daktylowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Tarta gruszkowa na czekoladowej kaszy mannie
Piekarnik nastawić na 180 stopni C.Przygotować formę do tarty. Dokładnie ją natłuścić masłem i wyłożyć ciasto. Ważne by ciasto dobrze docisnąć do brzegów, w razie potrzeby odciąć nadmiar z krawędzi formy i ponakłuwać widelcem spód.W rondelku z grubym dnem zagotować mleko z kakaem, cukrem, masłem i syropem daktylowym. Przy użyciu trzepaczki dokładnie rozmieszać, tak by nie było grudek. Następnie nieprzestając mieszać dodawać kaszę mannę i gotować do zgęstnienia. Zajmie to kilka minut. Tak przygotowaną masę lekko przestudzić.Gruszki obrać i pokroić w plasterki. Na spód wyłożyć mannę,wygładzić i poukładać na niej plastry gruszek. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C przez ok 10 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i dopiec jeszcze 15 minut. Podawać po wystudzeniu.
Tarta gruszkowa na czekoladowej kaszy mannie
Czekoladowa kasza manna, chwilkę po przygotowaniu
Tarta gruszkowa na czekoladowej kaszy mannie
Forma do tarty wyłożona ciastem kruchym, nakłuta na spodzie
Tarta gruszkowa na czekoladowej kaszy mannie
Masa mannowa wyłożona na kruchym spodzie
Tarta gruszkowa na czekoladowej kaszy mannie
Plastry gruszek wyłożone na spodzie z masą czekoladowej manny