akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Tarta gruszkowa w sosie śmietanowym z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Po prostu niebo w gębie! Kruchutki spód, słodki sos śmietankowy, kwaskowate gruszki, a to wszystko obficie obsypane płatkami migdałowymi. Zainspiruj się! :D

Tarta gruszkowa w sosie śmietanowym z migdałami

Składniki:

Tarta gruszkowa w sosie śmietanowym z migdałami

Ciasto kruche

  • 1 i 1/3 szkl mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
  • szczypta soli

Sos śmietankowy

  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo

  • 4 twarde gruszki (o łącznej wadze około 3/4 kg)
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Tarta gruszkowa w sosie śmietanowym z migdałami

Ciasto kruche

Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkować je na placek o grubości około 3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleiło). Nawinąć na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy 28 cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Tak przygotowane ciasto piec w 200 st.C przez 10-15 minut do zarumienienia (polecam piec z obciążeniem: na ciasto ułożyć papier do pieczenia i wysypać specjalne kuleczki ceramiczne. Jeśli ich nie posiadamy można je zastąpić, np. fasolą. Dzięki obciążeniu ciasto się nie "wybrzuszy" za bardzo.) Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia.

Sos śmietankowy

Żółtka zmiksować z pozostałymi składnikami.

Pieczenie

Gruszki obrać, pokroić w plasterki, a następnie poukładać na przestudzonym spodzie tarty. Zalać je sosem śmietankowym i obficie posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze przez około 10-15 minut w 200 st.C do zezłocenia. Upieczoną tartę wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Smacznego! (inspiracja/ źródło: MniamMniam)


Tagi:

tarta