Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Tarta gruszkowa z kremem z serków homogenizowanych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jesienne ciasto z delikatnymi gruszkami i puszystym, waniliowo - cytrynowym kremem. Idealnie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.

Tarta gruszkowa z kremem z serków homogenizowanych

Składniki:

Tarta gruszkowa z kremem z serków homogenizowanych

 

  • Na ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • kostka masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • Na nadzienie:
  • 80 dag gruszek
  • szkl. słodkiej śmietanki 18%
  • 20 dag serka homogenizowanego
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • cytryna
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Tarta gruszkowa z kremem z serków homogenizowanych
Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. Śmietanę wymieszać z jajkami, serkiem, cukrem i skórką startą z cytryny. Gruszki obrać, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Każdą gruszkę ponacinać po wypukłej stronie. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę. Piec w temperaturze 200 st. przez 10-15 minut. Na podpieczony spód wylać masę. Na wierzchu ułożyć gruszki i posypać całość płatkami migdałowymi. Zmniejszyć temperaturę piekarnika na 180 st. i piec ciasto dalej przez 30-40 minut. Zależnie od preferencji podawać ciepłą lub zimną.