Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Tarta gruszkowo-jabłkowa wg Dzikowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszna tarta, pełna owoców!

Tarta gruszkowo-jabłkowa wg Dzikowiec

Składniki:

Tarta gruszkowo-jabłkowa wg Dzikowiec

 

Sposób przygotowania:

Tarta gruszkowo-jabłkowa wg Dzikowiec
1. Wszystkie składniki na ciasto starannie zagnieść (przesiana mąka, cukier, masło, woda, żółtko, sól). 2/3 wyłożyć formę silikonową i razem włożyć do zamrażarki na ok. 20 minut. Pozostałe 1/3 ciasta przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do zamrażarki. 2. Przygotować nadzienie. Jabłko i gruszki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Nastawić piekarnik na 200 stopni. 3. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 4. Po 20 minutach wyjąć ciasto z formą (1/3 w woreczku zostawić w zamrażarce). Za pomocą widelca zrobić nakłucia na całej powierzchni ciasta. Wylać gotowy budyń oraz równomiernie rozłożyć owoce. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. 5. Po 30 minutach ciasto ostrożnie wysunąć z piekarnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto (z zamrażarki). Piec kolejne 15 minut. Smacznego!