SUPERPRZEPIS

Tarta jabłecznik

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Tarta jabłecznik Więcej zdjęć (5)

Kruche ciasto wypełnione pysznymi jabłuszkami. Oczywiście jabłecznik najlepiej smakuje na ciepło z lodami.

Składniki:

Tarta jabłecznik

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta jabłecznik
Zimne masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać żółtka i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Miękkie, słodkie jabłka obrać ze skóry i pokroić w kostkę pozbywając się gniazd nasiennych. Dodać cukier, cynamon i kremówkę. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na ok 5mm. Tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto bez rozciągania. Można podpiec z obciążeniem. Tartę napełnić jabłkami. Pozostałe ciasto rozwałkować i ponacinać radełkiem. Rozłożyć na jabłkach tworząc ażurek. Poprzyklejać do brzegów tarty. U mnie dodatkowo motylki z ciasta :) Piec w 190*C przez ok 45min z grzaniem góra-dół. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Tarta jabłecznik
Jabłka pokroić w kostkę i dodać cukier z cynamonem.
Tarta jabłecznik
Ciasto rozwałkować, nałożyć na tartę i odciąć nadmiar.
Tarta jabłecznik
Jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem i kremówką.
Tarta jabłecznik
Nadzieniem z jabłek wypełnić przygotowaną tartę.