Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Tarta jagodowa z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapraszam na pyszną tartę z jagodami, która wprost rozpływa się w ustach. Kruche ciasto, krem budyniowy i świeże jagody to coś co polubią wszystkie łasuchy :)

Tarta jagodowa z kremem budyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta jagodowa z kremem budyniowym

 

  • CIASTO:
  • 200g mąki,
  • 150g masła,
  • 100g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • KREM:
  • 3/4 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 270ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 duża łyżka masła,
  • jagody 300g + 4 łyżki
  • listki mięty do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Tarta jagodowa z kremem budyniowym
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy żółtka, chwilkę siekamy, a dalej już rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (29cm). Formę wcześniej warto wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem, aby nie urosło podczas pieczenia. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Ciasto studzimy. Do szklanki odlewamy trochę mleka i rozrabiamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Gotujemy budyń i studzimy go. Wystudzony budyń miksujemy z 4 łyżkami jagód i wykładamy na kruche ciasto. Całość posypujemy resztą jagód. Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Ciasto ozdabiamy listkami mięty i kiściami czerwonej porzeczki. Smacznego :)
Tarta jagodowa z kremem budyniowym
Następnie dodajemy żółtka, chwilkę siekamy, a dalej już rękoma zagniatamy ciasto
Tarta jagodowa z kremem budyniowym
Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Tarta jagodowa z kremem budyniowym
Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Gotujemy budyń
Tarta jagodowa z kremem budyniowym
Wystudzony budyń miksujemy z 4 łyżkami jagód i wykładamy na kruche ciasto

Tagi:

ciasto tarta