Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Tarta jagodowa z kremem z białej czekola

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Połączenie słodkiej czekolady ze świeżymi jagodami, idealny sposób na pożegnanie lata

Tarta jagodowa z kremem z białej czekola Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta jagodowa z kremem z białej czekola

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta jagodowa z kremem z białej czekola
Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy masło oraz jajko, zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm i wykładamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około kwadransa, aż się zarumieni. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy krem. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy śmietan-fix i serek homogenizowany i chwilkę miksujemy. Do masy śmietanowej dodajemy wystudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Krem rozkładamy na wystudzone ciasto. Całość posypujemy świeżymi jagodami. Wstawiamy do lodówki.
Tarta jagodowa z kremem z białej czekola
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Tarta jagodowa z kremem z białej czekola
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy je na grubość 5 mm i wypełniamy nim posmarowaną formę do tarty, nakłuwamy widelcem ciasto.
Tarta jagodowa z kremem z białej czekola
Z podanych składników przygotowujemy krem.
Tarta jagodowa z kremem z białej czekola
Całość posypujemy świeżymi jagodami, smacznego :)