marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta kakaowo-kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarty są najłatwiejszym i szybkim sposobie przyrządzania, a także smacznymi deserami,które można ozdobić bitą śmietaną lub budyniem.

Tarta kakaowo-kokosowa

Składniki:

Tarta kakaowo-kokosowa

 

  • 200 g.mąki pszennej tortowej,
  • 150 g.miękkiego masła lub margaryny,
  • 3-4 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 4 pełne łyżki kakao,
  • 80 g.wiórków kokosowych,
  • śmietanki tyle,ile zabierze ciasto,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blaszki.

Sposób przygotowania:

Tarta kakaowo-kokosowa
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę oraz posiekać z niecałą kostką tłuszczu na wiórki ostrym nożem. Zsunąć na stosik,zrobić dołek i wbić cztery żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietankę 30%, kakao, wiórki kokosowe i szczyptę soli. Zagnieść i wyrabiać rękoma i utoczyć ciasto w kulę. .Zapakować w woreczek foliowy i włożyć do lodówki na półl godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st.C, a blaszkę do tartej natłuścić resztką margaryny. Ciasto wyjąć i rozwałkować,posypując mąką pod spód i wylepić nim blaszkę, zalepiając je na brzegach, aby tarta miała fałdki po upieczeniu. Piec z 25-30 min. pilnując czasu pieczenia lub nastawić minutnik. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i kroić na trójkąty. Ozdobić bitą śmietaną z wisienkami na wierzchu lub masą kajmakową.

Tagi:

ciasto tarta