Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Tarta karmelowa z gruszkami.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne ciasto w sam raz na sezon gruszkowy - na deser polecamy tartę karmelową.

Tarta karmelowa z gruszkami.

Składniki:

Tarta karmelowa z gruszkami.

 

  • 125 gr- margaryna,
  • 2 szklanki- mąka krupczatka( może ciut mniej lub więcej, ile się zagniecie)
  • 2 szt- żółtka jaja,
  • 2 łyżki- śmietana kwaśna,
  • 1/2 łyżeczki- proszek do pieczenia,
  • 3 łyżeczki- cukier wanilinowy,
  • sól do smaku,
  • 5 łyżek- cukier,
  • 30 gr- masło,
  • 1,5 kg- gruszki,
  • 10 łyżek- bita śmietana,
  • 300 ml- lody śmietankowe.

Sposób przygotowania:

Tarta karmelowa z gruszkami.
Proszek, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól wymieszać z maką. Dodać żółtka, śmietanę, margarynę i wyrobić ciasto. Owinąć folia i włożyć na 45 minut do lodówki. W tym czasie obrać gruszki i pokroić je w ósemki lub ćwiartki. Przygotować karmel z cukru w blaszce do pieczenia. Na koniec nabić masło na widelec i szybko mieszając rozpuścić je w karmelu. W gorącym jeszcze karmelu układać ciasno obok siebie ósemki owoców( gdyby się przeracały można ściąć czubki ósemek). Na poukładane gruszki włożyć rozwałkowane ciasto---- nie odwracać błaszki. Piec 40 mniut w piekarniku ok. 190 stopni. Wyjąć poczekać aż się przestudzi. Gdy jest jeszcze ciepłe odwrócić blaszkę i w ten sposób wyłożyć tartę…podawać jeszcze ciepłe z lodami śmietankowymi i bitą śmietaną.

Tagi:

lody tarta