Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Tarta kawowo-biszkoptowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Krucha tarta z śmietankowym kremem kawowym, biszkoptami i nutką likieru kukułkowego na rozgrzanie :-)

Tarta kawowo-biszkoptowa

Składniki:

Tarta kawowo-biszkoptowa

Kruche ciasto

Krem kawowy

Sposób przygotowania:

Tarta kawowo-biszkoptowa
Z masła, mąki, żółtek i cukru przygotuj gładkie i elastyczne ciasto kruche, po czym uformuj z niego kule i wstaw je do lodówki na około 1 godzinę. 

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną masłem blachę do tart, ciasto po nakłuwaj widelcem i wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. 

Kawę rozpuść w 1 łyżce gorącej wody a czekoladę w kąpieli wodnej, śmietanę ubij na sztywno i połącz z ostudzoną czekoladą i kawą. 

Masę kawową wyłóż na upieczony spód i przyłóż namoczonymi w alkoholu biszkoptami, na koniec gotową tarte posyp kakaem. 

Tagi:

tarta biszkopt